Oma yrittäjän urani alkoi viime vuoden lopulla. Tässä kirjoituksessa annan vinkkejä muille yrittäjyyttä harkitseville kattavan kolmen kuukauden kokemukseni pohjalta.
Valitse sopivin yhtiömuoto
Yrityksen yhtiömuoto voi olla toiminimi, kommandiittiyhtiö tai osakeyhtiö.
Oma valintani oli osakeyhtiö ja tärkein syy valintaan vastuun rajoittaminen. Osakeyhtiö on oma oikeushenkilö, eli kaikki sopimukset laaditaan osakeyhtiön ja asiakkaan kesken. Jos esimerkiksi joutuisin oikeudenkäyntiin, pahimmassa tapauksessa “vain” yritys kaatuu. (Olen toki tietoinen erilaisista vakuutuksista, mutta kaikilta katastrofeilta ei voi suojautua niidenkään avulla.)
Osakeyhtiö on tietysti fiksu valinta myös kasvuhakuisille yrityksille, sillä yhtiömuoto tarjoaa useita mahdollisuuksia jakaa omistusta ja vastuuta.
Itse pidän myös jostain syystä osakeyhtiötä uskottavimpana yhtiömuotona, joten palveluita ostaessani olen suosinut osakeyhtiömuotoisia yrityksiä.
Lisäksi osakeyhtiö mahdollistaa, toisin kuin toiminimi, verovapaiden henkilökuntaetujen hyödyntämisen myös yksin toimivalle yrittäjälle. Näistä lisää myöhemmin.
Toki osakeyhtiöllä on kääntöpuolensakin. Osakeyhtiö tuo mukanaan jonkin verran byrokratiaa, ja yhtiön lakkauttaminen ei ole ihan yksinkertaista.
Älä pelkää verottajaa
Tyypillinen mielikuva yrittämisestä on, että verottaja vie merkittävän osan ansioista. Kuluttajaliiketoiminnassa tältä helposti vaikuttaakin, mutta ainoastaan muiden yritysten kanssa toimiville yrittäjille tilanne on kuitenkin toinen. Kun kaikki tarjoukset laaditaan käyttäen arvonlisäverottomia hintoja, ei alviahdistus piinaa B2B-yrittäjää.
Lisäksi yrittäjä voi itse vaikuttaa omaan eläkemaksuunsa. Kannattaa siis pohtia, miten paljon Suomen eläkejärjestelmän tulevaisuuteen luottaa, ja valita sen pohjalta YEL-maksun suuruus. Jos päädyt pihistelemään eläkevakuutuksessa, on toki kriittistä että turvaat tulevaisuuden taloutesi muilla tavoin. Suosittu tapa on kuukausittainen sijoittaminen indeksirahastoihin tai ETF:n.
Progressiivinen verotus voi olla yrittäjän henkisen jaksamisen kannalta hyväkin asia (ja kansantaloudellisesti typerä), koska se ei kannusta loputtomaan raatamiseen. Kannattaa miettiä heti alkuun tulotaso, johon olet tyytyväinen. Kotoa käsin toimivan yrittäjän kiinteät kulut voivat olla vain muutamia tuhansia euroja vuodessa, ja kaiken lopun kassaan jäävän voit halutessasi nostaa palkkana. Jos pystyt laskuttamaan työstäsi esimerkiksi 70 euroa tunnissa, pääset yli 5000 euron kuukausittaiseen bruttoansioon tekemällä vuodessa tuhat laskutettavaa tuntia (eli noin 20 tuntia viikossa). Luonnollisesti ansioverot täytyy suorittaa verokortin mukaan.
Yksinkertaisin tapa, eli maksaa kaikki ulos palkkana, ei kuitenkaan ole aina järkevin. Fiksuin ratkaisu riippuu tarpeista, ja siihen vaikuttavia muuttujia ovat esimerkiksi palkka, osinko ja ajoitus (eli onko mahdollista nostaa osa varoista vasta tulevina vuosina). Kokonaisuuden ylenpalttista monimutkaisuutta voit ihmetellä esimerkiksi täältä.
Keskity siihen minkä osaat, ulkoista kaikki muu
Älä edes harkitse kirjanpidon tekemistä itse. Käytin itse viime vuonna erään yhdistyksen tilinpäätöksen ja kirjanpidon tekemiseen neljä tuntia. Tänä vuonna ostimme työn tilitoimistosta, joka laskutti puolen tunnin työstä.
Osta myös kotisivujen toteutus ja ylläpito, logon suunnittelu ja kaikki muu, missä et ole vahvimmillasi, muualta. Näin vapautat aikaa tärkeämmille asioille, jotka tuovat enemmän arvoa.
Hyödynnä verovapaita etuja
Kuten aiemmin mainitsin, myös yksityisyrittäjä voi hyödyntää lukuisia verovapaita henkilökuntaetuja, kunhan yhtiömuotona ei ole toiminimi. Kannattaa tutustua verottajan ohjeistukseen.
Ota mallia Popedasta — be like Pate
Popedan ensimmäinen keikka oli Tampereen Ikurin puurojuhlissa 1977. Ratinan stadionin he valloittivat 41 vuotta myöhemmin.
Aluksi Popeda lähti keikalle kaikkialle, minne heidän kelpuutettiin. Aloittavan yrittäjän kannattaa ottaa tästä mallia: ole nöyrä ja nälkäinen. Ensimmäiset asiakkuudet opettavat sinulle enemmän yrittäjyydestä kuin yksikään oppikirja tai blogikirjoitus.
Muista korvauskatto ja anna tyytyväisyystakuu
Muista rajoittaa sopimuksissa korvausvastuusi, sisältäen kaikki välilliset ja välittömät vahingot, korkeintaan tarjouksen veloituksen suuruiseksi.
Lisäksi kannattaa aina antaa asiakkaille tyytyväisyystakuu. Jos epäonnistut arvon tuottamisessa asiakkaalle, et ole myöskään ansainnut oikeutta laskun lähettämiseen. Lisäksi tyytyväisyystakuu laskee ostamisen kynnystä.
Myy arvoa tai aikaa
Päätä liiketoimintamallisi heti aluksi. Voit myydä osaamistasi tuntihinnalla tai kiinteällä veloituksella. Fiksua asiakasta kiinnostaa enemmän saavutetut tulokset kuin käytetty aika, mutta esimerkiksi ohjelmointityössä tuntipohjainen veloitus on usein perusteltu.
Hyödynnä matkalaskuissa kiinteitä taksoja
Pieni, mutta aikaa säästävä vinkki: älä kirjoita tarjouksiin “matkakulut veloitetaan todellisten kustannusten mukaan”. Tällöin joudut keräämään myyntilaskua varten kaikki kuitit, kaivamaan niistä arvonlisäverottoman hinnan ja lisäämään päälle 24 % ALV:n. Tähän turhaan säätöön menee hirveästi aikaa ja se on virhealtista. Itse esimerkiksi käytän paljon junaa Helsingin ja Tampereen välillä, ja veloitan junamatkasta asiakkaalta aina 30 euroa, lipun todellisesta hinnasta riippumatta (kalleimmassa tapauksessa eli junasta ostettuna lippu voi maksaa noin 27 euroa).
Älä nysvää
Alussa voi olla kova kiusaus käyttää aikaa kaikenlaiseen toisarvoiseen viilaamiseen, mutta sen sijaan kannattaa laittaa kaikki energia kannattavan liiketoiminnan rakentamiseen. Käyntikortit ja lounassetelit ehtivät odottaa. Eliminoi kaikki hukka.
Pidä huolta itsestäsi
Tee itsellesi tiukat rajat. Kytke tarvittaessa pois sähköposti puhelimesta. Verkostoidu. Kuntoile. Nauti vapaudesta mutta älä ahdistu vastuusta. Pidä hauskaa!
Veljeni on kyllä samaa mieltä sinun kanssa siitä, että keskittyy siihen minkä osaa ja muun ulkoistaa. Hän yritti yrittämisen alkuvaiheessa hoitaa kirjanpidon itse työn ohessa kunnes ymmärsi, että pitkälle iltaan joutui ajoittain kirjanpitoa tekemään. Kirjanpitäjän hän lopulta hankki Helsingistä ja pystyi keskittymään palveluidensa tarjoamiseen.