Käsi pystyyn kaikki, joilla tiedostojen varmuuskopiointi on hoidossa. Monet tajuavat sen tärkeyden vasta kun diplomityö tai valokuvat ovat tuhoutuneet.
Perinteinen tapa varmistuksen tekemiseen on ollut varmuuskopion säilytys ulkoisella kovalevyllä. Tässä ratkaisussa on kuitenkin monia heikkouksia:
- Kuinka moni jaksaa säntillisesti vuodesta toiseen esimerkiksi kerran kuukaudessa kopioida ulkoiselle levylle tiedostot, vaikka siitä olisi esimerkiksi kalenterimuistutus?
- Varmuuskopioiden välissä kovalevy pitäisi säilyttää toisessa sijainnissa, jotta tiedostot säilyisivät esimerkiksi tulipalon jälkeen.
- Varmuuskopioiden välillä syntyneet tiedostot ovat luonnollisesti hetken aikaa varmistamattomia.
- Ei estä kaikkia inhimillisen sähläyksen aiheuttamia ongelmia.
Muutama vuosi sitten päätin itse laittaa tietojen varmistamisen kuntoon. Vertailin erilaisia ratkaisuja ja päädyin ottamaan käyttöön Crashplanin.
Crashplan on palvelu, joka luo tiedostoista varmuuskopiot Crashplanin palvelimille. Se toimii Linuxissa, Windowsissa ja Macissa. Itse säilytän tiedostot NAS-verkkolevyllä, jossa on kaksi peilaavaa kovalevyä. Levyn kansiot on jaettu Linuxiin, jossa Crashplan hoitaa niiden varmistamisen.
Yhden tietokoneen varmistamiseen Crashplan maksaa 10 dollaria kuussa, sisältäen täysin rajoittamattoman määrän dataa. Lisäksi Crashplan säilyttää ikuisesti kaikkien tiedostojen kaikki versiot, eikä koskaan poista tuhottujakaan tiedostoja varmuuskopioista (paitsi jos toisin haluat). PÄIVITYS 25.9.2022: nykyisin Crashplan säilyttää tuhottuja tiedostoja ja vanhoja versioita enää 90 päivää.
Crashplanilla oli aiemmin kotikäyttäjille suunnattu, halvempi home-versio, mutta pari vuotta sitten se lopetettiin. Niinpä kotikäyttäjienkin pitää nyt valita pk-yrityksille suunnattu Crashplan SMB, joka nimestään huolimatta toimii mainiosti myös kotona.
Käyttöönotto on todella helppoa. Palveluun luodaan tili, ohjelma asennetaan koneelle ja valitaan varmistettavat kansiot. Tämän jälkeen Crashplan aloittaa työnsä taustalla. Tiedostojen määrästä ja verkkoyhteyden nopeudesta riippuen ensimmäinen synkronointi palvelimelle voi kestää viikkoja, mutta siirto tapahtuu aina kun tietokone on päällä. Jatkossa ohjelma huomaa automaattisesti aina kun koneelle kopioidaan uusia tiedostoja, ja aloittaa heti niiden varmistamisen.
Crashplan on tarkoitettu vain tietojen varmuuskopiointiin. Tiedostoja ei pysty jakamaan sen avulla muille käyttäjille.
Crashplanin kilpailijoita ovat esimerkiksi Carbonite ja Backblaze. Kumpikaan näistä ei kuitenkaan säilytä tuhottuja tiedostoja tai tiedoston vanhoja versioita kuin 30 päivää, mikä on tärkein syy miksi päädyin Crashplaniin. Lisäksi Carbonite ei tue Linuxia.
Puolisen vuotta sitten olin todella tyytyväinen, että käytössäni on Crashplan. Ostin viime vuonna uuden kameran, jolla kuvattuja videoita olin siirtänyt verkkolevylle. Pari tuntia ihmettelin, minne osa kuvaamistani videoista oli kadonnut. Tämän jälkeen huomasin, että videot nimetään juoksevalla numerosarjalla, ja jostain syystä tämä numerointi oli kamerassa alkanut alusta. Olin siis huomaamatta kopioinut uudempia videoita aiemmin kuvattujen päälle, ja aloin kaivata vanhempia videoita vasta monta kuukautta myöhemmin. Vartin kötöstelyn jälkeen alkuperäisten tiedostojen palautus Crashplanin kopioista alkoi, ja olin todella tyytyväinen että palvelu ei tuhoa esimerkiksi kuukauden jälkeen vanhoja versioita.
Jos et kirjoituksen alussa nostanut pystyyn kättäsi, ota Crashplan käyttöön heti. Kokeilukuukausi on ilmainen.