Kansikuva: Veikko Hahmo
“Sen sijaan, että palaisimme kestämättömiin tapoihimme, meidän on todella jälleenrakennettava parempaa ja vihreämpää.” — Presidentti Sauli Niinistö syyskuussa 2020
Lähellä oleva luonto oli tärkein vetovoimatekijä kun muutin kymmenisen vuotta sitten Tampereelta Pirkkalaan. Metsään on matkaa kotiovelta satakunta metriä, ja lumisina talvina vieressä on kymmenien kilometrien upea latuverkosto.
Keväisin seuraan luonnon heräämistä ja uuden sammakkosukupolven kehittymistä Pehkusuon pitkospuilta. Kesäisin pyöräilen maastossa ja käyn lasten kanssa onkimassa hienoissa erämaajärvissä, joiden ahvenilla on vaikuttavat, tummat kyljet. Syksyisin sauvakävelen metsissä, poimin sieniä ja tutkin loputtomia polkuja ja upeita kallioita. Ympäri vuoden hyödynnän laavuja ja etsin geokätköjä. Viime vuonna pääsin jopa katsomaan viirupöllöä silmästä silmään.
Olen tehnyt alueella partiolaisten kanssa retkiä ja auttanut heitä näkemään luonnon pieniä ihmeitä. Korona-aikana olen soittanut satoja puheluita kävellen samalla ympäri tutuksi tulleita metsiä, koskaan niihin kyllästymättä, aina uusia asioita huomaten.

Kuva: Teemu Hiltunen
Puolitoista vuotta sitten kiinnitin hiihtolenkillä huomiota ladun vieressä oleviin puihin kiinnitettyyn suureen valkoiseen lakanaan, jossa luki suurella “TÄHÄNKÖ PUSKIAISTEN MOOTTORITIE?” Paikasta on sammakkosuolle matkaa kivenheitto ja upea Iso-Naistenjärvi laavuineen löytyy heti suon jälkeen. (Kuvassa on toinen alueella ollut lakana.)
Pysähdyin lakanan viereen pohtimaan asiaa. Olin toki kuullut moottoritien oikaisusuunnitelmista, mutta en ollut aiheeseen yhtään syvällisemmin perehtynyt. Lakanan kysymys oli todella järisyttävä: miten tähän, keskelle kotimetsääni, voisi tulla moottoritie? Ajatus jäi kytemään ja aloin perehtyä asiaan tarkemmin.
Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja luonnon monimuotoisuuden turvaaminen on mahdollista. Ihmisten huoli ympäristön tilasta vaatii meitä toimimaan nopeasti. — Hallitusohjelma
TAUSTAA
Vuonna 2017 Pirkanmaan maakuntavaltuusto hyväksyi Pirkanmaan maakuntakaava 2040:n. Maakuntakaava on “maakunnan yhteinen, yleispiirteinen maankäytön suunnitelma”, ja kaavakuvan sisäistäminen vaatii maallikolta melkoista ponnistelua.
Kaavaa ei toki Pena yhtäkkiä keksinyt saunaillassa, vaan esimerkiksi vanhin verkosta löytämäni maininta Puskiaisen moottoritiestä löytyy toukokuulta 2003 osana Tampereen kaupunkiseudun 2‑kehän kehittämisselvitystä. Tavoitteena on ollut tuolloin tuoda helpotusta kasvavan Pirkanmaan ennustettuihin liikennemääriin sekä “tukea [Pirkkalan] lentoaseman seudun yritysalueen kehittämistä”. Hankkeen taustat ovat kuitenkin huomattavasti kauempana, Aamulehden jutun mukaan 1970-luvulla.
Valtatie 3 kulkee Helsingistä Tampereen kautta Vaasaan, ja lakanassa mainittu Puskiainen sijaitsee Lempäälässä Tampereen eteläpuolella, valtatien varrella. Hankkeen taustoista voi lukea myös Väyläviraston sivuilta.
Tammikuussa 2022 ELY-keskus julkisti YVA- eli Ympäristövaikutusten arviointiselostuksen Valtien 3 parantamiseksi välillä Lempäälä-Pirkkala. YVA on 299 sivua pitkä perusteellinen pumaska, ja siinä arvioidaan kolmea eri vaihtoehtoa tiehankkeelle:
- Vaihtoehto 0+ sisältää nykyisen valtatie 3:n parantamistoimenpiteitä, kuten lisäkaistoja. Tässä vaihtoehdossa ei rakennettaisi uusia moottoriteitä.
- Vaihtoehto 1 sisältää lakanassakin mainitun moottorien “oikaisun” Lempäälästä metsän läpi Pirkkalaan, sekä lisäksi uuden 2‑kehätien Tampereen eteläpuolelle samaista metsää läpäisemään.
- Vaihtoehto 2 sisältää ainoastaan valtatien parantamisen ja 2‑kehän mutta ei Puskiaisten “oikaisua”.
YVA päätyi suosittelemaan vaihtoehtoa 1. Sen kyllä todetaan aiheuttavan “merkittävää haittaa virkistykselle”, mutta se on YVAn mukaan ainoa tapa saada “maankäyttö kehittymään suunnitellusti”. Toisin sanoen: koska vuosikymmeniä sitten on tehty surkea suunnitelma pitää siinä pysyä vaikka kaikki vihreä pitäisi vetää asfaltille.

Aamulehdessä 4.3.2022 julkaistu kuva vaikutuksista.
Ote YVAn esittelytilaisuuden yhteenvedosta:
- Vaihtoehto 1 aiheuttaa merkittäviä haittoja virkistysarvoille rakentamattomalla alueella ja muuttaa alueen omaispiirteitä.
- Vaihtoehto 1 toteuttaa saavutettavuuden, liikenteen sujuvuuden ja liikenneturvallisuuden kannalta selvästi parhaan lopputuloksen. Parannukset vaikuttavat suuren ihmisjoukon elämään myönteisesti.
“Merkittävä haitta virkistysarvoille”, “muuttaa alueen ominaispiirteitä” ja “moottoritien oikaisu” ovat sangen lieviä ilmaisuja. Uudelle maankäytölle on varattu 970 hehtaaria eli jyrän alle jäisi lähes 1400 jalkapallokentän kokoinen alue lähimetsää ja Kurikkakallion upea alue murskattaisiin. Kurikkakallio on osa Taaporinvuoren luontohelmeä, joka on yksi Suomen luonnonsuojeluliiton sadasta luontohelmestä.
Jos hiihtolatu ja kuntorata vielä sekaan mahtuisivat, pitäisi niille rakentaa useita yli- tai alikulkuja. Leppoisaa on luonnossa liikkua kun muutaman kilometrin välein pääsee ihailemaan moottoritietä. Jos sammakoille jäisi elintilaa, joutuisi niitä jatkossa ihmettelemään jatkuvaa autojen renkaiden jyrinää kuunnellen. Tuskinpa sieltä metsän tai suopursun tuoksuakaan enää erottaisi.

Pirkkalasta Lempäälän suuntaan kulkevaan polku- ja latuverkostoon kuljetaan tämän kapean moottoritien ylittävän sillan kautta. Samanlaista maisemaa on tarjossa joka puolella jos oikaisu toteutuu.
Mielenkiintoinen yksityiskohta löytyy myös aiemmin mainitsemastani vuoden 2003 ratkaisuehdotuksesta. Siellä “keskeiset vaikutukset” listassa on listattu 11 kohtaa, joista ympäristövaikutukset on kuitattu seuraavasti:
“Ehdotetut toimenpiteet ovat ympäristön kannalta hyväksyttäviä, sillä ne eivät aiheuta merkittäviä haitallisia vaikutuksia.”
Lähes 20 vuotta myöhemmin samojen toimenpiteiden onkin todettu aiheuttavan merkittävää haittaa virkistysarvoille! Metsä tuskin on tässä ajassa merkittävästi muuttunut, joten löytyykö ero muuttuneista asenteista? Ja jos luonnon arvostus toivottavasti jatkossakin kasvaa, kuinka paljon esimerkiksi vuonna 2040 tätä tuhoa tultaisiin katumaan? Tai 2060?
Arvaatko muuten kuinka paljon tämä “oikaisu” matka-aikaa lyhentäisi? Neljä minuuttia, ruuhka-aikana vajaa kahdeksan.
Liikenneturvallisuuteen vetoaminen tuntuu myös hassulta. Esimerkiksi Pirkkalassa ei ole tieliikenteessä ainakaan viimeiseen viiteen vuoteen tapahtunut yhtään kuolemaan johtanutta onnettomuutta.
“Suuren ihmisjoukon elämään myönteisempi vaikutus” = sujuvampi tieliikenne? Miksi yhteenvedossa ei mainita haittana dramaattista heikennystä suuren ihmisjoukon elämään?
Tietääkseni tässä yhteydessä ei ole tehty arvioita kansanterveydellisistä vaikutuksista. Esimerkiksi oma vuotuinen hiihtosuoritteeni romahtaisi (ja vastaavasti päästöt kasvaisivat) jos joutuisin aina ladulle lähtemään autolla.

Kuva: Veikko Hahmo
KUN ON ALKUUN PÄÄSTY NIIN ANTAA MENNÄ VAAN
Tuho ei loppuisi tietenkään uusiin moottoriteihin. Maakuntakaavassa on mukana Tampereen järjestelyratapihan siirtäminen samaan metsään. Kunnat himoavat teiden vieressä olevia alueita yritystonteiksi. Esimerkiksi Pirkkala on Suomen pienimpiä kuntia ja kunnan talous on vahvasti nojannut yritystonttien myyntiin, mutta nykyiset tontit ovat lopussa. Ja kun luonto on ehditty raiskata niin kolme vuotta sitten hylätty Pirkkalan valtava laajennussuunnitelma tähän samaiseen metsään olisi helppo nostaa uudelleen framille. Myös Lempäälä odottaa innolla että harvesterit saadaan vauhtiin.
Koronapandemia on muuttanut työn luonnetta pysyvästi ja teknologian kehitysvauhti kiihtyy jatkuvasti. Itseajavat autot ja rekat ovat pian todellisuutta ja tulevat mullistamaan liikenteen turvallisuuden.
Erityisen huonosti tällainen betoninharmaa siirtymä sopii hallitusohjelmaan. Lisäksi ylipäänsä autoilusta pyritään tekemään jatkuvasti vähemmän houkuttelevaa, kuten jokainen auton omistaja on huomannut. Liikenneyhteyksien parantaminen tuppaa osaltaan lisäämään autoilua.
Suunnitelmia vasten tuntuu myös irvokkaalta lukea Pirkanmaan lumosta (luonnon monimuotoisuusohjelma 2022–2030) tai Lempäälän kestävän kehityksen sitoumuksesta.
Pirkkalan ympäristöyhdistys ry (PYY) on tehnyt ansiokasta työtä hanketta vastaan, ja heidän luomansa verkkoadressin on allekirjoittanut tämän kirjoitushetkellä noin 6000 ihmistä.

Kuva: Veikko Hahmo
RAHA RATKAISEE
Taloudellisesta vinkkelistä katsoen siis Pirkkalan ja Lempäälän kunnat olisivat suurimpia voittajia, jos “oikaisu” toteutetaan. Jos asiaa kuitenkin katsotaan Suomen tai edes Pirkanmaan vinkkelistä, lähiluonnon tuhoaminen tuntuu täysin tarpeettomalta. Esimerkiksi molempien kuntien naapurikunnassa Tampereella on runsaasti vapaita yritystontteja, ja paljon lääniä tehdä niitä tarvittaessa lisää ilman hullujusseja.
Aamulehti kysyi kesäkuussa 2021 Pirkkalan pormestariehdokkaiden näkemystä “oikaisusta”. Pormestarina tuolloin toiminut ja jatkokaudelle valittu Marko Jarva kommentoi:
“Puskiaisten oikaisu ei ole kunnan päätettävissä oleva asia, koska kysymyksessä on valtion hanke. Jos oikaisu toteutetaan, toivotan sen tervetulleeksi, koska väylän varteen saamme parannettua merkittävästi elinkeinoelämän mahdollisuuksia.”
Jos “oikaisu” tapahtuu, en voi Pirkkalaa enää kotikunnaksi suositella. “Oikaisu” tuhoaisi koko Pirkkalan taajaman virkistysmetsän ikuisesti, ja kunta voi alkaa suunnitella uutta brändiä jota ei kannata luonnon varaan rakentaa. Sloganiksi sopisi esimerkiksi “asfalttihelvetti”.
Haluatko lähteä hiihtämään, laavulle tai muuten luonnonrauhaan? Kaikki virkistyspalvelut olisi jatkossa haettava naapurikunnista automatkan päästä. Samalla Pirkkala voisi unohtaa kärkisijan Suomen onnellisin kunta ‑kyselyssä.
Helmikuussa 2022 Pirkkalan kunnanhallitus äänesi kuitenkin yllättäen nykyisten teiden parantamisen puolesta. Pormestari Jarvan ehdotus siis hylättiin.
14.9.2022 Pirkanmaan ely-keskus päätti, että vaihtoehto 1 eli surkein vaihtoehto valittiin jatkosuunnittelun pohjaksi. Jutun mukaan tosin “Käytännössä Puskiaisissa tuskin päästään iskemään kuokkaa maahan ennen 2030-lukua, vaikka asiat etenisivät rivakastikin.” Kuinkahan paljon nykyisellä velkaantumistahdilla Suomessa on haluja budjetoida uusia tiehankkeita vuonna 2030?
Taistelu jatkuu.
“Luonnon monimuotoisuutta on suojeltava, jotta elämän edellytykset maapallolla säilyvät. Parhaillaan luonnon monimuotoisuus köyhtyy ennennäkemättömän nopeasti.” - ELY-keskuksen Pirkanmaan lumo ‑ohjelma.
10-vuotiaana pirkkalalaisena tämä on suorastaan järkyttävää, että se vähäkin luonto, jonka takia minäkin tänne muutin saattaa hävitä noin vain jonkun 8 minuutin ajan säästön takia. Suomessa pitäisi muutenkin vähentää autoilua. Aina ne jaksavat valittaa miten hallitus vihaa heitä, miten kallista autoilu on, mutta silti käyttävät pyhiä lehmiään ja täyteen saavat. Itse olen pärjännyt mainiosti busseilla ja polkupyörällä, olen saanut metsistä voimaa, kun esim. Vähäjärvellä on niin paljon moottoritietä, ettei ulkoilu ole sen vuoksi mielekästä melussa vaikka metsää sinänsä onkin kävelyn päästä kotoa. Vastustan kumpaakin hanketta, ne on täysin ylimitoitettuja aikana, jona bensiini on kahden euron luokkaa ja valtion sekä kuntien velka jatkaa kasvuaan räjähdysmaisesti (samaan aikaan moni nuori viisastuu ja jättää elämänsä odotetuimman asian hankkimatta, auton). Itse olen 31-vuotias, eikä minulla ole ikinä ollut ajokorttia saati kiesiä, ei vain tarvitse moista rahasyöppöä. Arvostan enemmän metsää ja siksi ihmetyttääkin miten moni autoilija puoltaa tuota tiehanketta, ovat niin metsästä vieraantuneita, kuntalääkärille jonossa.
Kirjoitin aiheesta myös blogiin ja tein videonkin metsästä.
https://www.jumissatanssilattialla.fi/2022/10/luontokato-kuuluu-historiaan.html
Rakennusliikkeet tarvitsevat tämän urakan ja niin ollen myös sen tulevat saamaan. Tampereen jättiurakat valmistuvat, joten uutta rahavirtaa pitää rakennuskartellien jostain kehittää. Ei siinä vastalauseet ja luontoarvot paljon paina.
Alan vaihto mikäli ei oman alan töitä ole, näin tehdään muuallakin, tai kortistoon.