Käyn tässä kirjoituksessa läpi erilaisia yhteistyömalleja, joilla ohjelmistokehityspalveluita voidaan toimittaa asiakkaalle. Alkuun kuitenkin pahoittelut englantia sisältävästä otsikosta. Vaikka arvostankin suuresti suomen kieltä, niin valitettavasti on olemassa liuta termejä, joille ei löydy nasevia kotimaisia vastineita.
Onsite — asiakkaan tiloissa työskentely
Onsite-mallissa toimittajan asiantuntijat työskentelevät pääsääntöisesti asiakkaan tiloista käsin. Pidän tätä parhaana mallina kaikkeen kehitystyöhön.
Mitkään sähköiset kommunikaatiovälineet eivät korvaa työskentelyä samoissa tiloissa. Koska viimeksi olet osallistunut videoneuvotteluun, joka on toiminut teknisesti moitteetta? Kannattaa myös huomioida, että huomattava osa ohjelmistokehittäjistä edustaa sukupolvea, joka ei ole tottunut hoitamaan asioita puhelimitse, vaikka se usein fiksua olisikin.
Etenkin yhteistyön alkuvaiheessa asiantuntijoilla on usein läjäpäin kysyttävää, joten on verraton etu jos asiakkaan edustajat ovat jatkuvasti saatavilla muutaman askeleen päässä. Yhteisestä tilasta käsin työskentely myös edesauttaa tiimiytymistä, sillä onhan asiakkaalla ja toimittajalla yhteinen tavoite.
Onsite-työskentely ei toki takaa onnistumista, ja joskus osaavin tarjolla oleva tiimi — mikä on kuitenkin onnistumisen tärkein edellytys — saattaa olla tarjolla esimerkiksi eri paikkakunnalta. Tällöinkin erityisesti yhteistyön alkuvaiheessa kannattaa etsiä keinoja tavata mahdollisimman usein.
Monitoimittajamalli
Onsite-työskentely mahdollistaa tarvittaessa monitoimittajamallin hyödyntämisen. Tällöin asiakas haalii tarvitsemansa osaamisen useista yrityksistä, ja muodostaa niistä kehitysyksikön. Monitoimittajamalli on toimiva malli erityisesti yrityksille, joilla on hyvin spesifistä osaamista vaativia hankkeita. Usein projektinhallintaosaaminen kuitenkin löytyy asiakasyritykseltä itseltään.
Offsite — toimittajan omissa tiloissa työskentely
Offsite-mallissa toimittajan asiantuntijat työskentelevät pääosin omista tiloistaan käsin. Tiiviit tapaamiset ja mieluusti joka aamu pidettävä lyhyt statuspalaveri parantavat yhteistyötä asiakkaan kanssa. Jos jostain syystä onsite-työskentely ei ole mahdollista, suosittelen kuitenkin valitsemaan toimittajan, jonka fyysinen välimatka asiakkaaseen ei ole yli kahta tuntia. Mikään ei rakenna ja ylläpidä luottamusta paremmin kuin aidot, ihmisten väliset tapaamiset.
Nearshore ja offshore — Huitsin nevadassa työskentely
Offshore tarkoittaa työn teettämistä toisessa maassa. Pääajurina tähän on luonnollisesti halvemmat tuntihinnat.
Nearshore on offshoren ruma velipuoli, jolla halutaan herättää positiivinen mielikuva “lähellä” tapahtuvasta työstä — vaikka se kuitenkin tehdään eri maassa. Lisäksi nearshoren määrittely on häilyvä, monet kutsuvat esimerkiksi Romaniaa nearshoreksi.
Olen usein kuullut väitteen, että offshore-mallia voi käyttää hankkeissa, jotka voi määritellä etukäteen täydellisesti. Mutta ei sellaisia ole olemassa!
Ketterä kehitys on ainoa oikea tapa toteuttaa menestyksekkäästi ohjelmistokehitystä. Ja aidosti ketterä kehitys vaatii tiiviin yhteistyön asiakkaan ja toimittajan välillä.