Riittäisikö valmisratkaisu?
Selvitä aluksi, onko tarpeesi niin ainutlaatuinen ettei kukaan ole siihen vielä valmista ratkaisua kehittänyt. Maailma on täynnä hyviä työajankirjaukseen tai dokumentinhallintaan tarkoitettuja sovelluksia. Usein hyvä lopputulos saadaan myös rakennettua integroimalla useita palveluita tai räätälöimällä valmisratkaisuja.
Varmista säännölliset toimitukset
Asiansa osaava toimittaja esittelee asiakkaalle vähintään viikon tai kahden välein projektin etenemistä, ja osallistaa asiakasta jatkuvasti. Iteratiivinen prosessi mahdollistaa (muttei takaa!) parhaan lopputuloksen.
Sitoudu
Kuten yllä mainitsin, vaatii onnistunut ohjelmistokehitys sitoutumista myös asiakkaalta. Asiakkaan tehtävänä on olla kehitystiimin saatavilla ja valmiina vastaamaan tuleviin kysymyksiin. Varmista ennen hankeeseen lähtemistä, että tarvittavat aika- ja osaamisresurssit löytyvät. Valitse lisäksi toimittaja, joka edellyttää tiivistä yhteistyötä.
Pyydä useita tarjouksia
Kannattaa olla yhteydessä vähintään kolmeen toimittajaan. Todennäköisesti saat hyvin erilaisia tarjouksia.
Tapaa tarjottu toteutustiimi
Tärkeintä onnistumisen kannalta on, että saat käyttöösi osaavat ja fiksut tekijät. Älä tee päätöksiä ansioluetteloiden pohjalta tai vaikutu näyttävistä referensseistä, jos tarjotut tiimin jäsenet eivät ole niihin osallistuneet. Tapaa kaikki ehdotetut tekijät ja luota myös fiilikseesi. Jos yhtään epäilet, älä näytä vihreää valoa. Varmista lisäksi että voit halutessasi vaihtaa tiimin jäseniä myös yhteistyön aikana.
Paljasta budjetti
Kerro toimittajille heti tarjouspyynnön yhteydessä, kuinka paljon osapuilleen olet valmis maksamaan. On hyvin yleistä, että asiakkaalla ei ole käsitystä ohjelmistokehityksen todellisista kustannuksista. Huomioi myös että ylläpito ja pienkehitys tuovat kustannuksia koko palvelun elinkaaren ajan. Tyypillinen sähköinen palvelu ei koskaan valmistu.
Unohda projektikolmio
Lukittu sisältö, budjetti ja aikataulu tuhoavat ohjelmistoprojektin. Silti monet yrittävät edelleen laatia kaikenkattavan vaatimusmäärittelyn ennen tarjouspyynnön lähettämistä. Suunnitelman betonointi estää kuitenkin oppimisen ja suunnan vaihdon projektin aikana, eikä ole kummankaan osapuolen etujen mukaista. Sitä paitsi vähänkään laajemmassa kokonaisuudessa kukaan ei pysty etukäteen huomioimaan kaikkea.
Ymmärrä ehdotetut toteutusteknologiat
Jos pyydät tarjouksen neljältä toimittajalta voit hyvinkin saada ehdotukset neljästä eri teknologiasta. On erittäin tärkeää, että ymmärrät eri teknologioiden vaikutuksen projektiin, etkä tyydy toimittajien vakuutuksiin oman ehdotuksensa paremmuudesta. Käyttökohde ratkaisee onko kivitalo, puutalo vai parakkirakennus tarkoituksenmukaisin ratkaisu.
Toteutusaikaisten vaikutusten, kuten esimerkiksi laadun ja kustannusten, lisäksi teknologiavalinta vaikuttaa koko ohjelmiston elinkaaren ajan. Jos yrityksessäsi ei ole riitävästi ymmärrystä aiheesta, pyydä apua.
Malttia palvelumuotoilun kanssa
Palvelumuotoilu on erikoinen uudissana, jonka monet määrittelevät omien etujensa mukaisesti. Tässä yhteydessä tarkoitan sillä kaikkea palvelun konseptointiin ja käyttökokemukseen liittyvää. Annan saman vinkin kuin teknologioidenkin kanssa: ymmärrä mitä ostat ja edellytä tarkoituksenmukaisuutta.
Vaadi kaikki tekijänoikeudet itsellesi
Ohjelmistokehitys tehdään rahoillasi, joten on tärkeää että myös kaikki tekijänoikeudet siirtyvät asiakkaalle. Muuten päädyt toimittajaloukkuun, jonka avaaminen voi tulla kalliiksi. Huolehdi myös siitä, että sinulla on jatkuva pääsy kaikkeen mitä projektissa on toteutettu, kuten esimerkiksi ohjelmakoodiin ja dokumentointiin.
0 kommenttia