Erityisesti kansainvälinen arvonlisäverotus on sangen monitahoinen asia, ja siihen perehtyminen on muille kuin verojuristeille tympeää hommaa. Esittelen seuraavassa erittäin tiiviisti lakivaatimukset ja sen jälkeen yhden tavan taklata verohaasteet.
B2B — yritysten välinen kaupankäynti
B2B-kaupassa arvonlisäverotus toimii pähkinänkuoressa seuraavasti:
- Suomessa verottomaan hintaan lisätään arvonlisävero, yleensä 24 %.
- EU:n sisällä on käytössä käänteinen arvonlisäverotus, eli ostava yritys maksaa arvonlisäveron myyjän puolesta ja myyntivaiheessa veroa ei peritä.
- EU:n ulkopuolelle palvelut myydään pääsääntöisesti ilman arvonlisäveroa.
Teknisesti käänteinen ALV on suhteellisen yksinkertainen. EU:n tarjoamaan VIES-verkkopalveluun syötetään (joko käsin tai rajapinnan kautta) myyjän ja ostajan yritysten Y‑tunnukset, ja härveli pulauttaa tiedon saako käänteistä verotusta käyttää. Jos saa, myyjä ei peri veroa, vaan kirjoittaa tietyt tekstilitaniat laskuun ilmoittaen, että ostaja hoitaa. Käänteinen verotus on käytössä myös joissakin muissa maissa, kuten Etelä-Korea.
EU:n ulkopuolisiin maihin myydessä säädökset vaihtelevat maakohtaisesti, ja tyypillisesti jokaiseen kohdemaahan pitää tehdä oma verorekisteröinti jonkun rajan ylityttyä. Toisaalta esimerkiksi Yhdysvalloissa sähköisten palveluiden myynti on verovapaata. Kyseessä on siis todella monimutkainen kokonaisuus.
B2C — kuluttajakauppa
Euroopan sisällä kuluttajakaupassa — eli kun ostaja ei ilmoita y‑tunnusta — hintaan lisätään kohdemaan arvonlisävero, ja myynnit ilmoitetaan keskitetysti One Stop Shop (OSS) ‑nimiseen järjestelmään. Suomessa tämä tapahtuu OmaVeron kautta.
EU:n ulkopuolelle myydessä pätevat samat rekisteröintivaatimukset kuin B2B-puolella.
Käänteinen verotus tuottaa tuskaa
Valitettavasti yritysten välinen käänteinen verotus on toistaiseksi tuettu todella harvassa verkkokaupparatkaisussa tai maksupalvelussa. Merkittävä osa palveluista on kehitetty USA:ssa ja ilmeisesti eurooppalainen B2B-kauppa ei ole ollut korkealla prioriteettilistoilla.
Stripen uuden Stripe Tax ‑palvelu tukee käänteistä verotusta, mutta ainoastaan koodaamalla ja hyödyntämällä rajapintoja. Stripen Payment Links ‑toiminnallisuudella pystyy kätevästi lisäämään nappulat joilla palveluita voi ostaa ja maksaa, mutta käänteinen verotus ei toistaiseksi ole tuettu tämän palvelun kanssa.
Shopify ei suoraan tue käänteistä verotusta, vaan avuksi pitää ottaa käyttöön esimerkiksi Exemptify-lisäosa. Sitä taas ei voi hyödyntää Stripe Payment Linksiä vastaavan Shopify Buy Button ‑palvelun kanssa.
Merchant of Record ‑palvelut apuun
Pienimuotoista, globaalia myyntiä tekevää verkkokauppaa perustavalle tilanne on siis hankala. Onneksi tämä markkinarako on haistettu, ja on perustettu ns. Merchant of Record (MoR) ‑palveluita.
MoR tarkoittaa tahoa, joka myy palvelun asiakkaalle. Se muistuttaa verkkokaupparatkaisua, mutta hallinnollisesti se on jotain ihan muuta: se ei siis vain välitä rahaa, vaan hallinnollisesti katsoen toimii välissä ostaen ja myyden palvelun. MoR siis kerää asiakkaalta maksun, lähettää kuitin, hoitaa kaikki verotukseen liittyvät käytännöt, ja hyvittää palvelusta veloitetun summan palvelun tarjoajalle vähennettyään siitä ensin oman provisionsa.
Itselläni on kokemusta englantilaisen paddle.com MoR-palvelun käyttöönotosta. Muitakin ratkaisuja löytyy, mutta Paddlessa viehätti erityisesti keskittyminen yhden asian toteuttamiseen ja se, ettei palvelussa ole lainkaan kuukausi- tai aloitusmaksua. Paddle veloittaa ainoastaan kohtuullisen prosenttipohjaisen maksun jokaisesta transaktiosta. Jostain syystä he eivät kerro maksun suuruutta suoraan omilla sivuillaan mutta tieto löytyy helposti esimerkiksi muista blogeista. Paddlen sivuilta löytyy myös lista maista, joihin Paddle on tehnyt verotusrekisteröinnin.
Paddlen soveltuvuus ja rajoitukset
Paddle on tarkoitettu ainoastaan sähköisen palveluiden myymiseen. Heidän sivuiltaan löytyy pitkä listaus asioista, joita Paddlen kautta ei saa myydä. Paddle myös tarkistaa huolella uusien palveluntarjoajien taustan ja myytävät palvelut. Koska asiakas maksaa palveluntarjoajan sijasta Paddlelle, on heidän intresseissään luonnollisesti varmistaa etteivät välitä rahaa huijareille.
Paddlessa on kaksi muuta rajoitusta, jotka kannattaa huomioida ennen kuin sitä alkaa ottaa käyttöön:
- Paddle ei ole verkkokauppa-alusta. Se tarjoaa toiminnallisuuden ainoastaan yksittäisten ostojen tai tilausten ostamista varten, mutta ei sisällä esimerkiksi ostoskoria tai mahdollisuutta tehdä automatisoidusti tuotevalikoiman sisältävää sivua. Jos riittää että voit lisätä sivuille “Osta nyt” ‑painikkeen, pärjäät todennäköisesti pelkän Paddlen kanssa. Muussa tapauksessa joudut selvittämään, osaako käyttämäsi verkkokauppa-alusta integroitua Paddleen.
- Käyttöliittymä ei toistaiseksi tue suomea.
Koska Paddle on keskittynyt hoitamaan vain yhden asian, palvelu on sangen selkeä ja helppo ottaa käyttöön. Palvelu on erittäin kehittäjäystävällinen ja tuki on vastannut nopeasti kyselyihin.
Jaathan kommenttikentässä kokemuksiasi muista tavoista ratkaista kansainvälisen kaupan kiemurat. Kiitos!