Jälleen referoin Danny Kahnemanin tutkimusta. Kahneman, Donald Redemeir ja Joel Katz tutkivat paksusuolentähystykseen tulevia potilaita. Tutkijat jakoivat potilaat kahteen ryhmään.
Ensimmäinen ryhmä tutkittiin perinteiseen tapaan: putki sisään, tähystys, putki ulos.
Toiselle ryhmälle tehtiin alkuun tähystys normaaliin tapaan, mutta sen jälkeen putken annettiin olla sisällä kolme ylimääräistä minuuttia. Tänä aikana putkea ei liikutettu, mikä aiheutti vain epämukavuutta muttei kipua.
Operaatioiden jälkeen potilaita pyydettiin arvioimaan kokemuksiaan. Jälkimmäisen ryhmän potilaat arvioivat kokemuksensa kokonaisuutena vähemmän epämiellyttäväksi, ja palaisivat huomattavasti mieluummin uuteen tutkimukseen. Koska tutkimuksen loppu ei ollut kivulias, jäi heille kokonaisuudesta positiivisempi kuva kuin ryhmällä joiden tutkimus oli lyhyempi, vaikka jälkimmäisen ryhmän kumulatiivinen kipu ei ollut pienempi.
Tätä kutsutaan peak-end-säännöksi: ihmiset arvioivat kokemuksensa sen huipun (intensiivisimmän osion) ja lopun perusteella. Mieti esimerkiksi edellistä kesälomaasi: kuinka onnistuneena sitä pidät? Muistele sen jälkeen parhaiten mieleesi jäänyttä asiaa (huippu) ja loman viimeisiä päiviä. Teitkö intuitiivisen arviosi niiden pohjalta?
Entä viimeisin elokuva? Kirja? Blogi?
Miten tämä sitten liittyy asiakkuuksien hallintaan? Pitkän yhteistyön aikana tulee helposti heikompia jaksoja. Toimittajan ei kuitenkaan kannata näistä lannistua. Asiakaskokemuskaan ei muodostu koko asiakassuhteen aikaisista kumulatiivista tapahtumista vaan noudattaa peak-end-sääntöä. Toki suuret munaukset (peak) voivat tuhota koko suhteen, mutta muuten asiakkaan mielikuvaan vaikuttavat merkittävästi viimeaikaiset tapahtumat (end).
Ei siis kannata heti luovuttaa tyytymättömän asiakkaan kanssa. Kovalla työllä luottamus voi olla palautettavissa ja ennen pitkää asiakas ei muistele menneitä ongelmia vaan niiden jälkeen seuranneita parempia aikoja.
Harva kauppa on myöskään ymmärtänyt tämän säännön merkitystä. Viimeinen — ja usein ainoa — henkilö, jonka kanssa kivijalkakaupassa ollaan tekemisissä, on kassa. Nuiva työntekijä kassalla jättää ankean vaikutelman koko kaupasta. Ja kuinka monet verkkokaupat tekevätkään ostoskorissa olevan tavaran tilaamisesta ja maksamisesta työlästä, ja lähettävät vielä perään sekavan tilausvahvistusviestin. Ottakaa mallia Amazonista.
Toisaalta ravintolat, jotka tarjoavat karkkia laskun yhteydessä, sentään yrittävät jotakin (tavalla miten karkit tarjotaan, voidaan lisäksi vaikuttaa dramaattisesti tipin määrään ainakin Yhdysvalloissa). Eikä ole sattumaa, että esimerkiksi Mersu panostaa kovasti auton oven sulkemisesta lähtevään kuuluvaan ääneen. Se kun on viimeinen asia minkä asiakas koeajon päätteeksi kuulee.