Päivitys 30.10.2022: Google sulkee taloudelliseksi pettymykseksi osoittautuneen Stadia-palvelun 18.1.2023.
Marraskuussa 2019 Google julkaisi Stadia-palvelunsa. Stadia lupasi tehdä peleille saman mitä Netflix teki DVD:lle ja Spotify CD:lle — tehdä pelikonsoleista tarpeettomia ja mahdollistaa pääsy laajaan pelikirjastoon verkon yli.
Elokuvien ja musiikin striimaus verkon yli on nykytekniikalla helppoa, koska reaaliaikavaatimusta ei ole. Sisältöä voidaan puskuroida useita sekunteja pätkimättömän toiston varmistamiseksi. Lisäksi koko elokuvan tai musiikkikappaleen sisältö on tietysti aina sama.
Pelien kohdalla striimaus on teknisesti huomattavasti vaikeampaa. Viive esimerkiksi ohjaimen painamisesta ruudulla näkyvään muutokseen pitää saada minimoitua. Monet tuntuvatkin pitävän erityisesti nopeatempoisten pelien striimausta mahdottomana. Itse kuitenkin uskon Clarken ensimmäiseen lakiin:
Kun vanhempi tunnustettu tieteilijä sanoo jonkun olevan mahdollista, on hän todennäköisesti oikeassa, mutta väittäessään jonkin olevan mahdotonta on hän todennäköisesti väärässä.
Striimauksesta olisi paljon etuja myös pelimaailmassa. Fyysisten medioiden tarve loppuisi täysin ja teknologian kehittymisen vuoksi ei tarvitse ostaa uutta konsolia tai peli-PC:tä — riittää kun palveluntarjoaja päivittää konesalinsa. Pelaaja tarvitsee vain hyvän verkkoyhteyden ja jonkin tuetun päätelaitteen.
Palveluntarjoajien kannalta striimaus on erittäin mielenkiintoinen mahdollisuus yrityksille, jotka ovat tällä hetkellä ulkona pelibisneksestä. Konsolimarkkinat on jaettu Sonyn ja Microsoftin kesken, mutta striimaus tarjoaa esimerkiksi Googlelle ja Nvidialle mahdollisuuden päästä apajille.
En itse varsinaisesti harrasta tietokone- tai konsolipelaamista, mutta toisaalta olen aika herkkä viiveelle (latenssille). Niinpä olikin mielenkiintoista kokeilla, miten Stadia toimii. Kokeilua varten ostin Googlen omasta kaupasta Stadia Premiere Edition ‑paketin senttiä vaille 80 eurolla. Premiere Edition sisältää Stadia peliohjaimen sekä Chrome Cast Ultra ‑mediatoistimen. Jälkimmäinen maksaa yksinään ostettuna Suomessa 79,90 euroa, joten yhdeksän sentin lisäinvestoinnilla saa mukaan ohjaimen. Pelkkä ohjain maksaa 69 euroa.
Chromecastin kautta Stadia toistaa pelien kuvan ja äänen. Ultraa vanhemmat mallit eivät Stadian kanssa toimi. Chromecastin lisäksi Stadian pelejä voi pelata myös esimerkiksi Chrome-selaimella ja kännyköillä.
Chromecast Ultra voi hyödyntää Wifiä tai kiinteää verkkoyhteyttä, itse valitsin jälkimmäisen. Peliohjain kytkeytyy aina Wifillä lähiverkkoon ja juttelee suoraan Stadian palvelimen kanssa. Peliohjain tuntuu erittäin laadukkaalta ja istuu hyvin käteen. Ohjain ladataan USB-C-portista.
Sekava käyttöönotto
Chromecastin henkiin herättämiseen käytetään tavalliseen tapaan puhelimelle ladattavaa Google Home ‑sovellusta, joka on mielestäni hieman sekava. Erityisesti jos käytössä on vain yksi Chromecast, pärjäisin hyvin ilman valittavaa huonetta.
Kun Chromecast on kunnossa pitää loput loitsut tehdä puhelimeen ladattavalla Stadia-ohjelmalla. Ohjaimen naittaminen sovelluksen sekä Chromecastin kanssa vaikutti varsin mystiseltä kokonaisuudelta, ja siinä välissä ohjaimen ohjelmistokin piti päivittää. Onneksi tätä kikkailua ei tarvitse tehdä kuin kerran.
Ilman maksullista tilausta Stadialla pystyy pelaamaan muutamaa peliä, mutta 10 euron kuukausimaksulla saatavalla Pro-tilillä (kuukauden ilmainen kokeilu) pääsy on jo kymmeniin peleihin ilman lisäveloitusta. Lisäksi Stadiassa on paljon pelejä, jotka voi ostaa pelattavakseen. Kömpelyytenä haluamansa pelit — myös ilmaiset — pitää valita mobiilisovelluksesta.
Miten se sitten toimii?
Stadia-tunnuksen luomisen jälkeen härveli on käyttövalmiina. Käyttäjälle näkyvä kuva on kuin mistä tahansa pelikonsolista, vaikka kuva onkin generoitu Googlen datakeskuksessa. Valikosta valitaan haluttu peli, se lataa hetken ja on sen jälkeen käyttövalmis.
Noin kymmenen tunnin kokeilussa Stadia toimi moitteettomasti. 50 megabitin kaapelimodeemiyhteydellä 1080P-kuvassa ei ollut kertaakaan pikselöitymistä, kuvan päivitysnopeus oli erittäin hyvä enkä huomannut minkäänlaista viivettä ohjaimen käyttämisen ja pelin reagoinnin välillä. Google ei kerro missä datakeskuksissa Stadia pyörii, joten en tiedä tarjoiltiinko pelit Haminasta vai jostain kauempaa. Toki en ole ammattimainen eSports-pelaaja, mutta uskon että kokemus on vähintäänkin riittävän hyvä useimmille “tavallisille” pelaajille.

Hitman näyttää komealta.
Stadia on ollut Googlelle suuri kaupallinen pettymys. Yksi syy on varsin vaatimaton pelitarjonta. Mukana on toistaiseksi vähän suurimpia hittipelejä, ja niin kauan kuin Stadialla on vähän käyttäjiä ei se tietysti pelintekijöitä houkuttele.
Google ei suinkaan ole yksin liikkeellä pelien striimauksen kanssa. Samaa markkinaa jakavat ainakin GeForce Now, Sonyn PS Now sekä Microsoftin Xbox Game Pass. Voittaja riippuu erityisesti eri valmistajien kyvystä houkutella mukaan pelitaloja. Kokemukseni pohjalta kuitenkin uskon, että PS5 ja Xbox Series S/X jäävät viimeisiksi fyysisiksi pelikonsoleiksi.