Amazonissa heikompikin bisneskirja tuntuu saavan korkean keskiarvon arvosteluista. Niinpä päätin julkaista kaunistelemattomat, Oikeat Arvioni kirjoista joita lähiaikoina olen lukenut.
★★★★★★
Daniel Kahneman: Thinking, Fast and Slow (Ajattelu, nopeasti ja hitaasti)
Kuten aiemmista kirjoituksistani on varmasti käynyt selväksi, on tämä merkittävin kirja jonka olen lukenut. Tyypillinen amerikkalainen bisneskirja pyörii yhden ajatuksen ympärillä ja sisältää 200 sivua ajatusta tukevia anekdootteja. Kahnemanin kirja poikkeaa valtavirrasta, sillä jokainen kappale muodostaa oman kokonaisuutensa. Luettuasi kirjan ymmärrät esimerkiksi miksi ihmiset lottoavat ja ottavat vakuutuksia, miksi vastasyntyneille lasketaan Apgarin pisteitä, miten ihmisten oikeusturva riippuu siitä, miten nälkäinen tuomari on, ja miten yksinkertainen Excel määrittää arvoviinien hinnankehityksen tarkemmin kuin huippupalkatut ammattilaiset.
★★★★★
Burton G. Malkiel: A Random Walk Down Wall Street (Sattuman kauppaa Wall Streetillä)
Tämän kirjan ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 1973 ja viimeisin, yhdestoista päivitetty laitos vuonna 2015 (ensi vuoden alussa ilmestyy kahdestoista laitos, johon linkitin kappaleen otsikon). Tämä on pakollista lukemista kaikille, jotka ovat edes hiukan kiinnostuneita sijoittamisesta. Helppolukuinen ja kiehtova kirja perustelee useilla tavoilla, miksi lähes kaikkien kannattaa sijoittaa vähäkuluisiin indeksirahastoihin.
★★★★
Michael Lewis: The Undoing Project: A Friendship That Changed Our Minds
Jos pidit Thinking, Fast and Slow ‑kirjaa kiehtovana, on myös tämä pakollista luettavaa. The Undoing Project kertoo Kahnemanin ja hänen tutkijakollegansa Amos Tverskyn ystävyydestä sekä ihmisen käyttäytymisen tutkimuksen kehittymisestä.
Sari Torkkola: Lean asiantuntijatyön johtamisessa
Hyvin maanläheinen kirja Leanista. Suosittelen kaikille asiantuntijatyössä toimiville lean-ummikoille. Erityiseksi kirjan tekee sen kehystarina, joka mainiosti kuvailee millaista suhtautumista muutosprojektit ihmisissä voivat aiheuttaa.
Chris Voss: Never Split the Difference: Negotiating as if Your Life Depended on It
Entisen FBI:n panttivankineuvottelijan opas kaikenlaiseen neuvottelemiseen. Monia mielenkintoisia tarinoita ja vinkkejä erilaisissa neuvottelutilanteissa menestymiseen — tosin monien vinkkien hyödyntäminen oikeissa tilanteissa on vaikeaa ilman harjoittelua. Valitettavasti kirjan kiinnostavuus alkaa hiipua puolivälin jälkeen.
Robert Cialdini: Pre-Suasion: A Revolutionary Way to Influence and Persuade
Lisää kognitiivisia vinoumia. Useita esimerkkejä joita esimerkiksi markkinoinnin parissa työskentelevät voivat hyödyntää.
★★★
Dan Ariely: The Honest Truth About Dishonesty
Sinänsä ihan mielenkiintoisia esimerkkejä siitä, millaisissa tilanteissa tavalliset ihmiset sortuvat epärehellisyyteen. Valitettavasti monien muiden kirjojen tavoin kiinnostavimmat osiot ovat alussa, ja kirja alkaa toistaa itseään.
Chip & Dan Heath: Made to Stick: Why Some Ideas Survive and Others Die
Vinkkejä mieleenpainuvien tarinoiden rakentamiseen, mutta tämäkin teos kaipaisi tiivistämistä. Erityisesti markkinoinnin parissa toimivien kannattaa kuitenkin kirjaan tutustua.
Tartuin tähän kirjaan varmasti liian suurin odotuksin. Laloux’n kirja esittelee johtamiskäytäntöjen evoluutiota yrityksissä esimerkkien avulla. Valitettavasti teksti ei ole erityisen nautinnollista luettavaa, ja huomattava tiivistäminen olisi terävöittänyt kirjaa. Sanomakin jätti minut vähän kylmäksi, mutta moniin muihin Laloux on tehnyt vaikutuksen: esimerkiksi Facebookissa on hyvin aktiivinen Teal Suomi ‑ryhmä.
★★
Jocko Willink, Leif Babin: Extreme Ownership: How U.S. Navy SEALs Lead and Win
Kahden Irakissa sotineen Navy SEALs-erikoisjoukon sotilaan johtamisvinkkejä. Kirjan rakenne nouttaa Pareton periaatetta: 80 % kirjasta muodostuu sotatarinoista ja 20 % niiden pohjalta muodostetuista periaatteista. Muutama fiksu ajatus, mutta osa periaatteista on liian triviaaleja. Suosittelen kuitenkin skimmaamaan kirjan pihviosuudet ja jättämään sotatarinat väliin, ellei niistä ole erityisen kiinnostunut.
Yuval Noah Harari: Homo Deus: Huomisen lyhyt historia
Tässä toinen kirja, jolta odotin huomattavasti enemmän. Hararin kerttoo näkemyksiään ihmiskunnan tulevaisuudesta. Lukukokemuksen kiinnostavuus riippuu varmasti paljon lukijan taustatiedoista. Erityisesti tekoälyn mahdollisuudet ja uhkakuvat eivät minulle juuri uutta tarjonneet. Paikoin kirja lisäksi käyttää insinöörin mielestä liikaa “humanistisia” termejä, joiden merkityksen ainakin jouduin erikseen kaivamaan.
Richard Shotton: Choice Factory: 25 Behavioural Biases That Influence What We Buy
Koska Shotton ei ole tutkija vaan mainosmies, esittelee kirja muiden löytämiä kognitiivisia vinoumia ja niiden hyödyntämistä markkinoinnissa. Varmasti valaisevaa lukemista henkilöille jotka eivät aiemmin ole vinoumiin tutustuneet. Jos esimerkiksi Kahneman ja Cialdini kuitenkin ovat jo tuttuja, jää kirjan anti jäädä laihaksi.
-
Simon Sinek: Start with Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action
Sinekin TED-puhe on yksi kaikkien aikojen katsotuimpia. Kirjassa vartin esitys on kuitenkin venytetty 250 sivuksi jaarittelua. Silkkaa rahastusta.