Tällä kertaa esittelyssä on jo vuonna 1994 julkaistu kirja Skunk Works, josta itse sain vihiä vasta vähän aikaa sitten. Onneksi sain!
Skunk Works on etenkin lentävistä härveleistä tunnetun Lockheedin — nykyinen Lockheed Martin — erikoisyksikkö, joka on vastannut useiden tunnettujen lentokoneiden suunnittelusta. Tunnetuimpia tuotteita ovat tiedustelulentokoneet U‑2 ja SR-71 Blackbird sekä maailman ensimmäinen häiveteknologiaa (stealth) hyödyntänyt F‑117 rynnäkkökone.
Skunk Works on pakollista luettavaa jokaiselle insinöörille. Kirja antaa ainutlaatuisen kuvan siitä, millaista on kehittää maailman kehittyneintä teknologiaa.
Vaikka sotateknologia ei sinänsä kiinnostaisi, on kiehtovaa lukea millaisia haasteita täysin vieraasta materiaalista (titaani) valmistettavaa konetta (SR-71) suunniteltaessa kohdattiin. Ja millaisen paineen alla suunnittelijat työskentelevät, kun pienikin virhe voi aiheuttaa kuolemia — ja virheiltä ei Skunk Worksissakaan vältytä.
Kirja sisältää runsaasti mieleenpainuvia tarinoita. F‑117-häivekonetta testattiin öisin, jotta Neuvostoliiton vakoilusatelliitit eivät sitä pystyneet kuvaamaan. Erään testilennon jälkeen lentokonehangaarin ovet olivat jääneet epähuomiossa raolleen. Aamulla koneen ympärillä oli läjäpäin siihen törmänneitä lepakoita — niidenkään tutkat eivät konetta havainneet.
Häivekoneen näkyvyyttä tutkassa mitattiin laittamalla koneen pienoismalli pylvään nokkaan. Mittausta ei kuitenkaan saatu näin suoritettua, koska tuloksissa oli pelkkä pylväs — lentokone näkyi tutkassa yhtä heikosti kuin pari kärpästä. Niinpä Lockheed joutui käyttämään vielä puoli miljoonaa dollaria häivepylvään suunnitteluun.
Skunk Worksin perustaja Clarence “Kelly” Johnson oli hyvin värikäs ja voimakastahtoinen persoona, joka aiheutti harmaita hiuksia kollegoille ja viranomaisille. Johnson myös vihasi byrokratiaa ja joutui tästä johtuen usein törmäyskurssille ilmavoimien ja NASAn kanssa. Kirjassa onkin useita Steve Jobsin mieleen tuovia kertomuksia Kellyn pimahduksista.
Skunk Works kertoo myös kylmästä sodasta ja siitä miten lähellä ydinsota useita kertoja on ollut. Jännitteitä lisäsi osaltaan U‑2 pilotti Francis Gary Powers, joka ammuttiin alas 1960 Neuvostoliiton ilmatilassa. Myös Spielbergin hieno elokuva Vakoojien Silta kertoo tästä tapauksesta ja sisältää huiman kohtauksen jossa ohjus osuu koneeseen.
Valitettavasti Skunk Worksia ei ole suomennettu eikä sitä näytä ainakaan Pirkanmaan kirjastoista löytyvän. Mutta jos englanti riittävästi taipuu, kannattaa kirja ehdottomasti laittaa tilaukseen.
Nythän Skunk Works on ottanut tavoitteekseen ydinfuusiolla toimivan reaktorin. Jos he onnistuvat siinä, niin se lopettaa saastuttavan energiantuotannon ja pelastaa maapallon ilmastonmuutokselta.
Aiheestä lisää: https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/compact-fusion.html