Kuukausi sitten tein vihdoinkin päätöksen siirtyä e‑kirjojen lukijaksi, ja tilasin Kindle Paperwhiten. Lokakuussa 2018 julkaistu härveli edustaa jo Kindlen kymmenettä sukupolvea — antiikkiselta näyttävä ensimmäinen Kindle tuli myyntiin 2007. Koska omien havaintojeni mukaan Kindle ei ole Suomessa vielä kovin yleinen, seuraavassa yhteenveto ensimmäisen kuukauden kokemusten pohjalta. Sen verran voin spoilata, että paluuta paperikirjoihin ei ole.
Kindlen parhaat palat:
- Kirjan saa käsiin välittömästi sen ostamisen jälkeen.
- Kindle ei koskaan unohda, mille sivulle lukemisen edellisellä kerralla lopetit.
- Mainion taustavalaistuksen ansiosta kirjaa voi lukea myös esimerkiksi hämärässä bussissa.
- Näyttö on todella tarkka ja miellyttävä lukea.
- Jo 8 gigatavun versioon mahtuu valtavasti kirjoja.
- Akku kestää todella pitkään.
- Tekstin kirjasinkokoa pystyy säätämään mieltymysten mukaan.
- Jos jotain englanninkielistä sanaa ei tunnista, näyttää laite sanaa täppäämällä sen merkityksen sanakirjasta.
- Kindlen ollessa Wifi-yhteydessä osaa se hakea suoraan tietoa myös Wikipediasta.
- Laite painaa vain 182 grammaa, joten esimerkiksi sängyssä lukeminen ei väsytä käsiä. Vertailun vuoksi: 500-sivuinen paperikantinen kirja painaa yli puoli kiloa.
Ensimmäisen vartin ajan ihmettelin, mitä on tullut ostettua. Tunnin päästä olin jo Kindleen tottunut, ja nyt kuukauden jälkeen paperikirja tuntuu historialliselta jäänteeltä. Kirjan sivut rypistyvät, käsi väsyy kannatteluun, ja jos opus putoaa lattialle, kestää kauan löytää takaisin oikealle sivulle. Kirjojen puolustukseksi tosin täytyy sanoa, että ne eivät koskaan avaamisen jälkeen käytä viittä minuuttia ohjelmistopäivitykseen.
Jos ja kun Kindlen ostat, niin kannattaa heti asentaa myös Calibre-niminen ilmainen ohjelma. Sen avulla voit muuntaa esimerkiksi PDF-tiedostoja Kindlen ymmärtämään muotoon.
Tiesitkö, että Kindleen voi lähettää sähköpostia? Kindlellä on sähköpostiosoite, jonne dokumentteja voi lähettää liitteinä. Sitten ne vain ilmestyvät Kindleen. Otsikoksi Convert, niin se muottaa pdf:t siihen Kindle-muotoon.
https://www.amazon.com/gp/sendtokindle/email
Järjestelmässä on yksi dokumentoimaton ja hassu mutta kovin hyödyllinen piirre: convert osaa konvertoida myös esimerkiksi Elisa Kirjan käyttämää epub-formaattia. Tiedostoliite pitää vaihtaa toiseksi, esim. .epub -> .doc.
Itse olen käyttänyt kirjoituksessa mainittua Calibrea. Se tukee käytännössä kaikkia mahdollisia formaatteja, osaa poistaa DRM:tkin ja pulauttaa yhdellä napin painalluksella kirjan joko kaapelia pitkin tai sähköpostitse Kindleen.