Virallisesti Ikea-efekti tarkoittaa kognitiivista vinoumaa: kuluttaja arvostaa itse kasaamaansa tuotetta enemmän, kuin jos olisi vastaavan ostanut valmiina. Nyt kuitenkin suoritan termillisen omimisen ja aloitan muutamalla Ikea-kokemuksella:
- Ostin vuodesohvan, jonka mekanismi hajosi vuoden käytön jälkeen. Ikean asiakaspalvelija oma-aloitteisesti hyvitti bensakulut ja kysyi, haluanko rahat takaisin vai uuden samanlaisen sohvan. Valitsin uuden sohvan, koska sohva sinänsä oli ollut hyvä valinta. Muutaman minuutin kuluttua asiakaspalvelija palasi kertomaan, että myymälään oli aamulla saapunut samanlainen sohva, jonka pakkaus oli vioittunut. He olivat koonneet sohvan valmiiksi löytönurkkaan. Kun valitsin tuon täysin virheettömän, valmiiksi kootun sohvan, sain puolet rahoistani takaisin.
- Tuttava meni vaimonsa kanssa patjaostoksille. Vaimo mainitsi myyjälle, että haluavat ostaa Ikeasta seuraavatkin patjat, koska edelliset ovat kestäneet yli seitsemän vuotta ja vasta nyt menneet hieman kuopalle. Myyjä tarttui tähän ja mainitsi, että patjoilla on kymmenen vuoden takuu. Kuittia ei ollut tallella mutta kun patjan malli oli tiedossa, kaivoi myyjä seitsemän vuotta vanhan kuvaston, tarkisti sieltä patjan silloisen hinnan ja hyvitti sen täysimääräisenä uuden hinnasta.
- Toinen tuttava osti ison kasan tavaraa ja meni niiden kanssa kassalle. Kassa ilahtui kun kerrankin asiakas oli asettanut kaikki tuotteet siten, että viivakoodit olivat kassan puolella. Kiitokseksi hän antoi kasan kahvilipukkeita.
- Kolmas tuttava taas oli ostanut Ikeasta kasan laatikoita, joita oli saatavana valkoisina ja hopeisina. Hän päätyi hopeisiin, ja varmisti että niitä olisi jatkossakin saatavana. Useita vuosia myöhemmin tuttava palasi Ikeaan ja huomasi pettymyksekseen, että vain valkoisia laatikoita oli enää myynnissä. Hän purnasi turhautumistaan myyjälle, joka pahoitteli ja ehdotti että jos hän palauttaisi hopeiset laatikot Ikeaan niin ne voitaisiin veloituksetta vaihtaa valkoisiin.
Vastaavia tarinoita on lukuisia muitakin. Kaikkia niitä yhdistää poikkeuksellisen asiakaskokemuksen lisäksi se seikka, ettei asiakaspalvelija koskaan kysy lupaa esimieheltään, vaan tekee itse päätöksen. Ikea on malliesimerkki siitä, miten tyytyväiset työntekijät, joille on annettu vastuuta ja vapautta, tuottavat tyytyväisiä asiakkaita.
Toinen Ikean asiakaskokemusta nostava tekijä on, ettei siellä ole provisiopalkattuja myyjiä. Myyjien kanssa voi jutella aivan kuin tavallisten ihmisten.
Miltähän tuntuisi asioida kiinteällä palkalla toimivan kiinteistönvälittäjän tai kodinkonemyyjän kanssa? Entäpä autokauppiaan? (Ironista kyllä, amerikkalainen tutkimusyhtiö rankkasi Teslan esittelytilat viimeiseksi autokauppavertailussa, koska Teslan työntekijät eivät pyrkineet myymään.)
Jokaisen yrityksen kannattaisi pyrkiä vähintään samalle tasolle, kuin maailman suurin huonekalukauppa. Tarjotkaa asiakkaille positiivinen Ikea-efekti.