Fiverr on Israelissa vuonna 2010 perustettu palvelu, jonka avulla voi etsiä freelancereita ympäri maailmaa moninaisiin tehtäviin. Itse olen tilannut sen kautta graafikon työtä sekä WordPress-kustomointia. Fiverr ei toki ole ainoa palvelu joka yhdistää friikkuja ja asiakkaita. Esimerkiksi Upwork ja freelancer.com ovat suosittuja palveluita, mutta niistä minulla ei ole omia kokemuksia.
Vaikka Fiverrin kautta saa tilattua monia palveluita murto-osalla Suomen tyypillisistä hinnoista — esimerkiksi täältä voit katsoa tarjontaa ja hintatasoa — kyse ei ole vain rahan säästämisestä. Itse arvostan vähintään yhtä paljon seuraavia asioita:
- Työn laatu on omien kokemuksieni mukaan hyvä — monet ovat toimittaneet satoja vastaavia palveluita, tekevät erittäin tarkkaa työtä ja korjaavat lopputulosta asiakkaan toiveiden mukaisesti.
- Arvostelut auttavat etsimään taitavan tekijän ja karsivat tumpelot pois.
- Vastaavasti työnäytteet helpottavat sopivan toimittajan valintaa.
- Tiedän kuka palvelun minulle toimittaa.
- Kiinteiden hintojen ansiosta tiedän mitä joudun maksamaan.
- Useista palveluista on monia paketteja joista voin valita budjettiin ja tarpeisiin sopivimman.
- Palvelut on tuotteistettu joten tiedän täysin mitä voin odottaa lopputulokseksi.
- Jos en ole tyytyväinen lopputulokseen, en joudu maksamaan.
- Palveluille on ilmoitettu deadline, ja koska tämä on yksi tärkeä kilpailuetu, monet pienet palvelut luvataan toimittaa jopa 24 tunnissa.
- Kommunikoinnin nopeus ja selkeys on todella kovalla tasolla. En ole juuri koskaan joutunut odottamaan tuntia että kysymyksiini vastataan.
- Pienimmällekin tehtävälle löytyy tekijä, oli kyse sitten esimerkiksi yhden valokuvan editoinnista tai kuvan piirtämisestä.
Tiedän siis täsmälleen mitä saan, milloin sen saan, ja mitä se tulee maksamaan.
Tarvitsin jokin aika sitten pienehköä WordPress-apua. Harva suomalainen haluaa pieneen keikkaan tarttua, ja pari saamaani tarjousta oli tuntihinta ja “siihen menee muutama tunti” — enkä edes saanut tarkempaa tietoa mitä tuossa ajassa saataisiin aikaan tai koska se ehdittäisiin tehdä.
Fiverristä löysin useita tähän spesifiin tehtävään erikoistuneita tekijöitä, ja valitsin heistä yhden. Hän vastasi kyselyyni viiden minuutin sisällä, tsekkasi sivuston ja kertoi että pystyy homman hoitamaan. Valitsin kolmesta tarjotusta paketista kattavimman — ja työ oli valmis neljän tunnin päässä tilauksesta (palvelulupaus oli 24 tuntia). Tämän jälkeen tarkistin että lopputulos vastasi täysin kuvausta, hyväksyin maksun ja kirjoitin arvostelun. Hintaa kertyi 26 dollaria. Koska olin tyytyväinen tähän koepalloon, teetin seuraavaksi samalla tekijällä vähän isomman remontin.
Kuten yleensä, tällaiseen disruptioon voi suhtautua kahdella tavalla: joko voi työntää päänsä pensaaseen tai miettiä miten erottua edukseen aivan uudenlaisesta kilpailijasta. Toki pieni kielialue hidastaa osaltaan palvelun leviämistä Suomessa ja osa asiakkaista haluaa tukea kotimaista — mutta juna on joka tapauksessa lähtenyt asemalta ja kiihdyttää kovasti. Fiverrin liikevaihto viime vuonna oli noin 150 miljoonaa euroa, ja vuotuinen kasvuvauhti on noin 75 %. Jos ajatellaan että suurin osa Fiverrin kautta myydyistä keikoista olisi mainostoimistojen tontilla ja hintataso on 20 % niiden tasosta, siirtyi viime vuonna globaalisti jo 750 miljoonan edestä alan bisnestä Fiverriin.
En toki usko, että jokainen perustettava kampaamo tilaa logonsa itse Fiverristä ihan lähiaikoina (ja toimivan logon pystyy generoimaan ilmaiseksikin), mutta suomeksikin löytyy jo hyviä ohjeistuksia palvelun käyttöön. En olisi yllättynyt jos joku projektinhallintaa rakastava perustaisi Pareton virtuaalimainostoimiston ja teettäisi työt Fiverrissä. Keskittymällä 20 % asiakkaiden tarpeista saisi kerättyä 80 % massista.
Oma kokemus Fiverristä logosuunnitteluun: melkoisen random-meininkiä. Oli logo $10 tai $80 tekijältä, laatu on kysymysmerkki. Maksoin kaikille, jotka projektiin otin, koska kyllä he “tekivät työnsä” sinänsä. Loivat logon antamillani lähtötiedoilla.
Syytä tosin valmistautua Illustratorilla, muodot oli vähä sinne suuntaan ja tasauksia / kohdennuksia ei oltu harrastettu.
Kaikenkaikkiaan kokemus oli ihan ok ja käyttö helppoa.
Mitä tulee WP/Woo/palvelinosaamiseen niin pitäs kyllä tarkkaan katsoa, kenet ottaa tekemään. Asioita voi tehdä monella tapaa ja suurin osa niistä on huonoja.
Ei että itse aina tietäsin parhaat tavat 😀 kek
En henkilökohtaisesti usko Fiverrin, UpWorkin tms. palveluiden syövän merkittävästi varsinaista mainostoimistobisnestä. Noista palveluista on kyllä kätevää tilata täsmäapua ja osaajaa tiettyyn tarpeeseen (kuten graafikko), mutta tosi tuskaista yrittää saada sieltä mitään syvempää apua bisneksen tekoon ja markkinoinnin ymmärtämiseen. Ja sitä asiakkaat lopulta aina markkinoin tuottajilta kaipaavat.
Tämä palveluiden käyttökulttuuri myös vie asiakkaita harhaan. Halutaan ostaa esimerkiksi hakukoneoptimointia “kertaprojektina kotisivuille”, josta ei oikeasti ole mitään apua, vaan kyse on laajasta sisältöstratergiasta ja sen toteuttamisesta.
Tämä siis kokemuksen rintaäänellä sekä palvelun tarjoajan että ostajan roolista näillä alustoilla.