Päivitys 4.2.2023: Valitettavasti Lego lopetti Mindstorms-tuotesarjan ja Robot Innovatorinkin myynti on lakkautettu.
Vuonna 1998 Lego julkaisi ensimmäisen Mindstorms robottirakennussarjan. Vuoden 2020 syksyllä myyntiin jo tuli viides sukupolvi, joka sai nimekseen Lego Mindstorms Robot Inventor (51515). Uusin sarja sisältää 949 osaa, joista tosin suuri osa on pieniä liittämistappeja. Mukana on kuitenkin hyvin monipuolinen kattaus erilaisia robotinrakennusosia ja jopa tasauspyörästö. Ikäsuositus on yli 10-vuotiaille mutta pari vuotta nuorempikin varmasti pärjää mainiosti.
Moninaisten kiinteiden ja liikkuvien legopalikoiden lisäksi pakkaus sisältää seitsemän sähköistä komponenttia:
- Keskusyksikkö eli hub sisältää akun, latausportin, virta- ja bluetooth-napin, karkean matriisinäytön sekä kuusi porttia moottoreita ja antureita varten. Lisäksi hubissa on kiihtyvyysanturi ja gyro.
- Neljä servomoottoria, eli laite pystyy tarkasti säätämään ja lukemaan moottorien aseman.
- Etäisyysanturi.
- Värianturi.
Paketin sisällä ei ole lainkaan kasausohjeita paperilla, vaan kaikki ohjeet löytyvät puhelimelle (Android/iPhone), tabletille tai tietokoneelle (Win/Mac) ladattavasta ohjelmasta. Tämä on fiksu ratkaisu, koska robottien ohjelmointiin joka tapauksessa sovellusta tarvitaan, ja lukuisten ohjesivujen selailu onnistuu tabletilla todella kätevästi. Pieninäyttöisen puhelimen kanssa joutuu tihrustamaan.
Viisi erilaista robottirunkoa
Sovelluksen sisältä löytyy ohjeet viiden erilaisen robotin kasaamiseen:
- Blast on seisova robotti joka osaa esimerkiksi vartioida huonetta ja ampua “ohjuksia”.
- Charlie osaa tehdä erilaisia tehtäviä värien perusteella ja soittaa rumpusoolon!
- Tricky osaa pelata jalkapalloa.
- M.V.P. on radio-ohjattava auto, josta voi tehdä myös nostokurjen.
- Gelo on ainoa neljällä jalalla kävelevä robotti.
Robotin rungon kasaamisen jälkeen kaikille roboteille on tarjolla erilaisia laajennusohjeita, joilla robotit saavat uusia kyvykkyyksiä. Oma suosikkini on Gelon pohjalle kasattava robottikoira, jolla on jopa Lego-luu.
Robottien ohjelmointiin voi käyttää graafista Scratch-ympäristöä tai Python-ohjelmointikieltä. Scratchinkin avulla pystyy todella kätevästi tekemään sangen monipuolisia ohjelmia erilaisia palikoita raahaamalla, ja se johdattaa mainiosti ohjelmoinnin maailmaan.
Legolle tyypilliseen tapaan kokonaisuus vaikuttaa todella viimeistellyltä. Kaikki viisi robottia ovat selvästi erilaisia ja viimeisteltyjä. Myös sovellus on tyylikäs ja toimi lähes moitteetta. Toki runsas ATK:n määrä tekee joskus temppuja. Kun robotti ensimmäisen kerran kytkeytyi tablettiin Bluetoothilla, täytyi aluksi hubin firmware päivittää. Tämä päivitys kaatui 33% kohdalla ja sain sen jatkumaan vasta kun asensin ohjelman PC:lle ja kytkin hubin USB-kaapelilla tietokoneeseen.
Lähes täydellinen setti
Moitittavaa tästä setistä on vaikea löytää, mutta yritetään.
Olisi mukavaa jos laatikko sisältäisi jonkinlaiset lokerot lukuisille osille. Pakkaus sisältää läjäpäin pusseja, joiden avaamisen jälkeen kaikki kikkareet ovat laatikon pohjalla. Monet pitävät kuitenkin tällaisesta lähestymistavasta, muut voivat helposti lajitella osat esimerkiksi värien perusteella haluamiinsa rasioihin.
Tekniikkalegojen tapaan osa palikoista kiinnittyy sangen tiiviisti toisiinsa ja aikuisen apua tarvitaan välilllä purkamistöissä. Tämä on kuitenkin mitätön ongelma ja varmistaa osien pitkän iän ja rakennelmien tukevuuden.
Mindstorms-sarjoilla on maailmalla suuri fanijoukko. Suurin uuteen sarjaan kohdistuva kritiikki näyttää liittyvän siihen, että EV3-sarjassa pystyi useampia hubeja ketjuttamaan ja näin tekemään hyvinkin suuria kokonaisuuksia. Ainakaan toistaiseksi tämä ei Robot Inventorilla ole mahdollista, mutta tavallisille käyttäjille yhdenkin paketin sisällössä riittää läjäpäin tekemistä.
Lisäksi EV3:n hubissa pystyy jopa ajamaan räätälöityä Linuxia. Kaikenlaista muutakin harrastusprojektia sille löytyy, ja jää nähtäväksi syntyykö uuden setin ympärille vastaavaa yhteisöä.
Robotic Inventor maksaa Suomessa noin 250 euroa. Pidän hintaa hyvin kohtuullisena näin monipuolisesta ja laadukkaasta kokonaisuudesta.